tiistai 26. helmikuuta 2013

Kenelle saksanpaimenkoira sopii?

Löysin keskustelun, jossa haluttiin selvittää, sopiiko aloittajalle ensimmäiseksi koiraksi saksanpaimenkoira. Tämän pohjalta päätinkin sitten koota omia ajatuksiani aiheesta. 

Tärkeimpänä asiana haluan nostaa esille sen, ettei ole juurikaan merkitystä, tuleeko saksanpaimenkoira ensimmäiseksi koiraksi, vaikka toki kokemusten kautta oppii. Osan ihmisen käteen rotu sopii, oli se sitten ensimmäinen koira tai vaikkapa jo kymmenes laatuaan. Vastapainona on sitten taas ihmisiä, joille saksanpaimenkoira ei yksinkertaisesti vain ole tarkoitettu - oli sitten kuinka pitkä koirahistoria tahansa. Ensinnäkin rotu tarvitsee todella paljon aktiviteettia. On päivänselvää, ettei rotua ole tällöin luotu ihmiselle, jonka mukavuusalue rajoittuu kutakuinkin neljän seinän sisälle. Sen energia ja vietit on osattava kanavoida oikeanlaiseen tekemiseen, mikä ei aina onnistu vain sormia napauttamalla. Saksanpaimenkoira tarvitsee tarkan tapakasvatuksen lisäksi jämäkän ja reilun laumanjohtajan, joka tietää mitä tekee. Tuskinpa kukaan haluaa määrätietoisesti kotia hallitsevaa karvatyrannia? 

Usein törmää tilanteeseen, jossa halutaan ostaa saksanpaimenkoira, koska se on "aina tuntunut oikealta". Se tunne ei todellakaan riitä, koska rotu ei todellakaan ole joka pojan lemmikki. On varsin surullista, että yllättävän moni haluaa saksanpaimenkoiran, ja kuvittelee saavansa Poliisikoira Rexin kaltaisen valmiiksi koulutetun paketin. Ei, ei ja vielä kerran ei. Parhaimmillaan saksanpaimenkoira on  kyllä uskollinen, rohkea ja älykäs eläin, jonka kanssa on helppo ja mukava työskennellä, mutta tämä kaikki ei tule vain "kaupan päälle". Nimenomaan rodulle ominainen rohkeus ja tietynlainen kovuus voivat ajaa tilanteen kaikille osapuolille epämiellyttäväksi. Saksanpaimenkoira on työkoira, mikä on huomoitava rotua harkittaessa. Kun rotuun tutustutaan kunnolla, eikä siihen päädytä kriteerillä "haluan sellaisen ja se voisi olla sopiva", on todennäköisempää että elämä saksanpaimenkoiran kanssa tulee olemaan huomattavasti tasapainoisempaa ja miellyttävempää.

Mikäli rotu kiinnostaa, siihen kannattaa paneutua kunnolla useiden kasvattajien ja harrastajien kautta. Pelkkä netin plärääminen ei aina anna kaikkein todenmukaisinta kuvaa, siispä kannattaa käydä tutustumassa useisiin rodun edustajiin vaikkapa treenikenttien reunalta. Saksanpaimenkoirasta on useisiin lajeihin, mutta kannattaa panostaa siihen, mistä koiran ottaa. Joka nurkan takaa ei saa itsevarmaa, tervettä ja hyvähermoista saksanpaimenkoiraa. Koiran valinta onkin sitten jo aivan oma (merkittävä) kuvionsa, josta en tällä kertaa kirjoita sen enempää. Mikäli etsii reipasta lenkkikaveria ja/tai seurakaveria, kannattaa miettiä rotuvaihtoehtoja uusiksi. On useita muita rotuja, jotka soveltuvat tähän "tehtävään" paremmin kuin hyvin.
8 kommenttia:

 1. Taas kerran hyviä näkökulmia, ei auta kuin allekirjoittaa teksti!

  VastaaPoista
 2. Tää oli hyvä. Mulla itellä on ollut sakemanni haaveissa niin kauan, kuin jaksan muistaa, mutta sen aika ei ole vielä. Katsotaan, jos joskus sellainen tulee, jos on tullakseen.

  VastaaPoista
 3. Tämä on aivan loistava teksti! Haluaisin lainata tai linkittää tätä meidän pentusivulle, jos sopii? :) Tulee paljon pentukyselyitä justiin, että oon aina halunnut sakemannin... So what? Mäkin oon aina halunnut omakotitalon, mutta ei mitään rahkeita "elättää" sellaista... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai saa lainata tai linkittää :) no samat sanat, siinäpä vasta hauska vertauskuva ;)

   Poista
 4. Tosi hyvä juttu! Osu ihan mahtavasti mulle, kun olen tässä miettinyt jo kauan, että riittääkä omat rahkeet noin energiselle ja fiksulle rodulle. Ettei vain joskus olisi sitten minua fiksumpi :D Olen aika varmoin mielin, vaikka koira tulisi olemaan ihkaoma ensimmäinen. On jämäkkä, mutta humoristinen koiralle pennusta pitäen ja isompana kaikenlaista aktiviteettitouhuilua, niin eiköhän se pysy turkissaan :D

  VastaaPoista
 5. Fiksua tekstiä. Jos päätyy sakemanniin, niin sitten on vielä tämä linjajako kysymys ja niiden väliset erot koirissa. Eli mikäli sakemannia hankkii, on paljon pohdittavaa! :D

  Meidän blogista löytyy kouluttamisesta ja treeneistä juttua! ;)

  VastaaPoista
 6. onko koulutettu saksanpaimenkoira? :)

  VastaaPoista
 7. sakemannit aivan suurta rakkautta, ilmoittaudun lukijaksi! :)

  VastaaPoista