lauantai 18. elokuuta 2012

AD-koe

Päätimpäs pikkutuntien ratoksi naputella lyhkäsen postauksen AD-kokeesta (kestävyyskoe), kyseessä ei siis ole mikään infopaketti, vaan kunhan kirjoittelen omia mietteitäni kyseisestä asiasta.

Kuva:  http://felistars.wordpress.com/
Itse olen jo aikaisemmin miettinyt kestävyyskokeen suorittamista, mutta ajatus on jäänyt kokonaan ihan näihin päiviin saakka. Oikeastaan Ronjan hyvä kunto nosti asian jälleen muistiin, tällä viikolla neiti jaksoi juosta 20km (taukojen kanssa) todella hyvällä tempolla, eikä pyöräilyn jälkeen koirassa näkynyt liiallisia väsymyksen merkkejä - alkoi heti vapaaksi päästyään tyytyväisenä leikkimään ja touhuamaan omiaan. Kyseessä oli koiran ensimmäinen 20km matka.

Nyt sitten pieni osa minua haluaisi vielä joku päivä ilmottaa tuon kakaran kestävyyttänsä todistamaan, mutta aina toisinaan pieni piru jossain mun pääkopassani huutaa etten voi unohtaa noita Ronjan lonkka- ja kyynärtuloksia. Nivelrikkoahan sieltä ei siis löytynyt, mutta löysyyttä oli kyllä. Tämän asian suhteen olen ollut vähän turhankin pessimistinen ja aivan liian ylivarovainen, mikä tulee ilmi myös tässä. Ronjalle on saatu oikein hyvä lihastuki uimalla ja hankitreenillä, mutta edelleen sitä tulee mietittyä että entä jos itse aiheuttaa koiralle hallaa, noissa kokeissa kun ei voi itse päättää puitteita (esimerkiksi pohja on aika olennainen, me on mahd. paljon juostu joustavilla ja pehmeillä pohjilla). Kuvat ottanut eläinlääkäri kyllä vakuutti minulle että me pärjätään hyvin myös harrastuspuolella, kunhan hankitaan kunnon lihasmassa luustoa tukemaan, eikä lapata kuonon eteen mitään markettimuonaa.

Nyt tässä sitten punnitaan, että työnnetäänkö tuo koeajatus takaisin sinne mistä se tulikin, vai tarttuakko siihen.. Tietysti koiran ehdoilla mennään aina, mutta kun luustokuvista ei löytynyt mitään hälyttävää (ei merkkiäkään nivelrikosta/luupiikeistä) eikä oireilua ole ollut, niin sitä rupeaa miettimään että säästelenkö koiraa liikaa vai onko kyseessä sittenkin se paljon puhuttu järjen ääni. Kuitenkaan Ronjan liikunnan määrää eikä laatua tulla muuttamaan (riippumatta siitä suoritetaanko koe vai ei) ellei koiran kunnossa tapahdu radikaalia muutosta, sillä juuri nyt se voi hyvin ja on erinomaisessa kunnossa. Tähän asti on selvitty pitkälle pelkällä maalaisjärjellä, mutta tämä AD-koe asia tuntuu olevan ylitsepääsemätön kysymys.

Kaikenlainen mielipiteiden esittäminen aiheesta on erittäin tervetullutta!

5 kommenttia:

 1. No, Dimmullahan todettiin nyt torstaina spondyloosi - eikä MITÄÄN oireita ikinä ole ollut. Ja tuo diagnoosi tuli ihan täytenä yllärinä. Lekuri vaan tuumasi että selkää tukevaa liikuntaa ja ihan normaalielämää edelleen, ja JOS, iso JOS, alkaa oireilee - tietää mistä johtuu ja osaa vähentää reeniä tai hoitaa selkää :)

  Että elä turhaan pidä pumpulissa sitä koiraa, menet sen ehdoilla, kait tuommoisen testin voi keskeyttää jos näyttää että koiralla loppuu paukut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo luin tuosta teidän blogista.. Ja on muuten erittäin hyvä esimerkki siitä, kuinka tärkeätä tuo terveyden tutkiminen on.

   Joo, sen testin voi kyllä keskeyttää missä vaiheessa tahansa :)

   Poista
 2. jos koira ei ole oireillut ja on hyvässä lihaskunnossa,niin miksi ei.kokeessahan ei hypitä mitään hyppyjä sun muita,jotka olisivat haitaksi koiran luustolle.hienoa että koiran hyvinvointi on sinulle tärkeää :)

  VastaaPoista
 3. Mä Rockya oon tuohon testiin kans miettinyt, mietyttää vaan nuo muut koirat, että onko tuo juoksemessa tuhatta ja sataa kun on pakko kilpailla kuka on edellä ja kuka ei. ;) Tosin bh- koe nyt aiotaan ihan ensin saada alta pois.. Siihen tähdätäänkin jos ensi vuonna sen pääsisi suorittamaan. :)

  VastaaPoista
 4. Johanna: Totta tuo! :)

  Niin, tuossahan on se mahdollisuus että menee joidenkin osalta kilpajuoksuksi. Muistaakseni säännöissä oli joku maininta siitä, että koira ei saa suorittaa koetta liian kiihtyneessä mielentilassa. Tiedä sitten missä menee raja, jos Rocky nyt vähän kairaa muiden edelle.. ;)

  VastaaPoista