keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Saksanpaimenkoira - työkoira vai koriste-esine?

Hetken mielijohteesta tuli jonkinlainen innostus koota lyhkäsiä mietteitä saksanpaimenkoirista, paremmalla ajalla voisin kirjoitella lisää. Jutusta on turha etsiä mitään punaista lankaa - sitä kun ei ole.Vaikka kyseessä on puhdas työkoira, nykyään virkatehtävissä näkee yllättävän paljon esimerkiksi malikoita, ja saksanpaimenkoiran työkyvystä onkin puhuttu useaan otteeseen. Alun alkujaan sakemanneja on käytetty myös paimennustehtävissä; koiran tehtävä oli pitää lauma koossa ja suojella sitä esimerkiksi susilta. Siitä huolimatta lojaali, taistelunhaluinen ja tasapainoinen sakemanni on ollut monipuolinen käyttö- ja virkakoira kautta aikojen, mikä on muuttanut tilannetta? Uskaltaisin väittää, että yksi suurimpia vaikuttajia on ihmisen vääristynyt käsitys "kauneudesta". Liika jalostaminen on heikentänyt koirien psyykkisiä ja fyysisiä ominaisuuksia, työkoiralta kun edellytetään vahvaa hermorakennetta ja hyvää fysiikkaa. Tässä asiassa ollaan menossa ryteikköön - ja kovaa.

Toinen suuri vaikuttaja on linjajako, joka erottaa rotua kahtia raa'alla kädellä. Liian usein näkee outoja väitteitä mm. siitä, kuinka käyttölinjaiset ovat terveitä tai että suoraselkäisyys on terveyden merkki. Väärin. Ensimmäinen askel asioiden muuttamiselle on itse ongelman myöntäminen, ja se ongelma kun koskee koko rotua. Oli ulkokuori minkä näkönen tahansa, käyttiksillä esiintyy ihan yhtä lailla haiman vajaatoimintaa, allergioita, selkäytimen rappeutumista ja esimerkiksi erilaisia luustosairauksia. Tottakai näytöissä on näitä ääripäitä, joissa on menty aika pahasti vikaan, mutta ei voida rajata ongelmaa ainoastaan näyttelylinjaisiin. Koska kyse on koiramaailmasta, ei tietenkään voida edes puhua saman köyden vetämisestä, vaan saman rodun harrastajien kesken käydään välillä hyvin syvällisiä sotatoimia. Aikuiset ihmiset, hävetkää... :DEn ole asettunut kummankaan linjan puolelle - enkä vastaan - sillä molemmissa on heikkoutensa, ja onhan aina huomioitava yksilöllisyys. Olen monesti paasannut myös siitä, kuinka käyttölinjaisillakin on ongelmia terveyden suhteen, mutta kuten jo sanottu, ongelma käsittää koko rotua linjoihin katsomatta. Faktahan kuitenkin on, että saksanpaimenkoira on työkoira ja sellaisena sen pitäisi pysyä. Saksanpaimenkoiralta tulisi löytyä saalisvietti sekä keskivoimakas puolustusvietti, sen alkuperäinen tarkoitus ei ollut paikata sohvatyynyn virkaa. Sakemanni on kaikesta huolimatta mahtava perhekoira, vaikka "tappajakoiran" leiman onkin saanut.Etsiskelin monenlaista videomateriaalia rodusta, mutta mitään maailmaa mullistavaa ei valitettavasti löytynyt. Muistin joskus nähneeni vanhempaa videomateriaalia Marjaniemen kennelin sakuista, ja pienellä hakemisella pätkä löytyikin. Filmi on siis kuvattu sodan jälkeen, vuonna 1948. Se käsittelee sen aikaisten palveluskoirien koulutusta ja on varsin mielenkiintoista katsottavaa, vaikka touhu eroaakin useissa kohdissa paljon tämän päiväisestä meiningistä. Videolla koirat muunmuassa kantavat halkoja, kiipeävät tikapuita ja hakevat postia - nämä pätkät ovat mielestäni vaikuttavia ja hatun noston arvoisia. Toki joitakin osuuksia voidaan kyseenalaistaakin. USKOLLISET RUSKEAT SILMÄT -filmi löytyy täältä. Lapsiaiheiset kuvat tekstissä: http://www.deblyns.com & http://menmedia.co.uk/

5 kommenttia:

 1. Hyviä pohdintoja tärkeästä aiheesta!

  Muutama vuosi sitten olin Treella puolustus- ja turvallisuusmessuilla seuraamassa virkakoiranäytöstä. Näytöksessä oli vain malinoiseja. Tämä herätti kysymyksiä ja poliisikouluttaja totesi, ettei sakemannien terveys fyysisesti eikä henkisesti enää riitä poliisikoiran tehtäviin. Tulee kalliiksi aloittaa koulutus ja todeta parivuotiaan koiran kohdalla ettei se sovellu tehtäviin. Tästä syystä malinoisit ovat vähitellen syrjäyttämässä ne. Toki malinoisien puolesta puhui myös koko ja jotkin muut ominaisuudet. Todella surullista kuultavaa ja laittaa kyllä miettimään.

  Täällä muuten suht tuore artikkeli aiheesta, joka osui silmään jokin aika sitten (sama tilanne alkaa olla myös rodun kotimaassa): http://www.studio55.fi/irtiarjesta/artikkeli.shtml/1469483/professori-saksanpaimenkoira-ei-sovellu-enaa-luonteeltaan-virkakoiraksi

  VastaaPoista
 2. Tuo vanha video oli niin nostalgisen ihana.Ja mikä sopusointu
  siellä vallitsi.Lumoutuneena naureskelin poikien ruokailulle ja
  polttopuu urakoille.:)

  VastaaPoista
 3. Katjamaarit: Sanoppa muuta, pakko se on vaan myöntää että tilanne on muuttunut ja tulee varmasti vielä muuttumaan, toivoa sopii että parempaan suuntaan.. Ja kuten jo mainitsitkin, muuallakin ovat jo korvanneet virkatehtävissä useita saksanpaimenkoiria (pääosin malikoilla), mikä on tietysti ihan ymmärrettävää kun mietitään rodun tämän hetkistä tilannetta.

  Puolueellisena osapuolena olen luonnollisesti sitä mieltä, että tällasella touhulla pilataan upea rotu yllättävän nopeasti. Ja kun ennestäänkin ollaan näin hataralla pohjalla, korjausliikkeen tekemiseen tarvitaan USEIDEN ihmisten panos. Toivottavasti sitä arvostetaan, eikä tulla perässä ja palauteta asiaa lähtökuoppiin. Mutta tällastahan tämä näyttää nyt olevan, eikä spk ole edes ainoa ko. ongelman kanssa painiva rotu.

  Niilo ja Jalo: Totta, kaiken kaikkiaan oikein hellyttäviä pätkiä! :)

  VastaaPoista
 4. Tämä aikansaelänyt fraasi että
  "saksanpaimenkoira on kaikkien aikojen käyttökoira" on kulunut ja väärässä, monet poliisit ovat vaihtaneet sakemannin malinoisiin juurikin rakenteen ja terveyden takia, monet harrastajat ovat vaihtaneet (suojelupuolella) rotua kun sakemanni ei kestä rakenteeltaan tai päältään.

  Se on harmittavaa, koska saksanpaimenkoira on mitä mainioin luonteeltaan, tällä hetkellä oma saku on parhaimman luontoinen koira mitä minulla on ollut(erinäisistä ongelmista huolimatta)

  Rakenneongelmaiset ja heikkohermoiset koirat tulisi jättää pois jalostuksesta ja kaikki linjat tulisi yhdistää jotta oltaisiin edes vähän aidan vihreämmällä puolella, monesti näissä n-linjaisten kasvattajien seassa on porukkaa jotka vain suoltavat pentuja tulemaan ja haalivat siten itselleen rahaa ja koirista tulee jos jonkinlaisia varsinkin jos ainoa jalostus meriitti on näyttelyistä ERI.

  Mutta onneksi on vielä näitä kasvattajia jotka eivät tuijota ulkonäköä vaan terveyttä ja käyttö-ominaisuuksia, ehkäpä vielä joskus ihmiset heräävät todellisuuteen.

  VastaaPoista
 5. Kiva asia teksti. Tärkeitä juttuja mietiskelit ja sun löytämät videot oli hyvät ja asialliset. Niin harmillista kuin onkin tämä saksanpaimenkoirien terveystilanne...

  VastaaPoista